A levegő urai

A levegő urai

A második világháború utolsó két évében, nyolc kilométerrel a föld fölött, B-17-es nehézbombázók tízfős legénységei küzdöttek a német légvédelem ütegeinek és a Luftwaffe kimeríthetetlen ellentámadásának kereszttüzében a szövetséges erők győzelemre juttatásáért. Az amerikai légierő 100. bombázócsoportjának története. SPOILERMENTES élménybeszámoló.

Ha van ember, akinek a véleménye ezzel a sorozattal kapcsolatban a legnagyobb fenntartásokkal kezelendő, az én vagyok. Nagyon ritkán nézek ugyanis háborús témájú filmeket, igen messze áll az érdeklődési körömtől a második világháború minden aspektusa, a légicsaták pedig nem villanyoznak fel. Ennek ellenére végignéztem, és nem bántam meg. Aki kíváncsi egy abszolút hozzá nem értő véleményére, az olvasson nyugodtan tovább.

Callum Turner és Austin Butler A levegő urai c. sorozatban

Az alkotók Donald L. Miller azonos főcímű történelmi könyvét adaptálva kilenc részben mutatják be az USA Nyolcadik Légierejének Kelet-Angliában állomásozó 100. nehézbombázó-csoportját. Pontosabban az 1943-tól a háború végéig tartó két éves időszakban lezajló, német célpontok elleni légitámadások krónikájából láthatunk fontosabb részleteket, kisebb-nagyobb időugrásokkal. A bemutatott események hitelességét alátámasztja a sorozat kísérőfilmje, A véres százas, amely Tom Hanks (a sorozat egyik executive producere) narrációjával szólaltatja meg a bombázó-csoport több, ma is élő tagját.

Pillanatkép A levegő urai c. sorozatból

A sorozat három központi figurája két vadászpilóta: John “Bucky” Egan (Callum Turner) és Gale “Buck” Cleven (Austin Butler), valamint egy navigátor: Harry Crosby (Anthony Boyle), aki egyben a történet narrátora is. Később központi szerepet kap még a csoporthoz kezdőként érkező, majd legendásan profi pilótává érő Robert “Rosie” Rosenthal (Nate Mann) is. Sok időt nem kapunk az egyes szereplőkkel való megismerkedésre, mert már az első epizódban úgy dobnak be minket a brutális légiharcokkal járó bevetésekbe, mint magát a repülő erődök legénységét. Így azonnal szembesülhetünk is a sorozat egyik kiemelkedő erényével, vagyis az elképesztően élethűen bemutatott repülésekkel. A négymotoros B-17-es repülő erődöket arra fejlesztették ki, hogy nagy távolságba tudjanak eljuttatni közel 8 tonnányi bombát, miközben saját magukat a több ponton felszerelt géppuskákkal tudják védeni. A gépeken 8-10 fős katonai személyzet szolgált: pilóták, rádiósok, navigátorok, bombakezelők és gépfegyveres tüzérek összehangolt munkája kellett a sokszor reménytelennek látszó küldetések teljesítéséhez.

Nate Mann A levegő urai c. sorozatban

A bevetések során az időjárási viszontagságok mellett a német légvédelmi ütegek és a Luftwaffe gépfegyveres vadászgépeinek összehangolt támadásai olyan mértékben tizedelték a csoport tagjait, hogy nagyon hamar megkapták a “Véres százas” nevet. A sorozat első fele intenzív, akciódús, sokkoló jelenetek révén mutatja be a súlyos veszteségekkel járó küldetéseket, nem sok lehetőséget hagyva a nézőnek, hogy komolyabban megismerje az egyes szereplőket, illetve a közöttük lévő kapcsolatrendszert. Amit viszont mindenképp megértünk, az a hazafias elköteleződés, a bátorság és a bajtársiasság, amely végig áthatja az egész történetfolyamot. Egyes kritikusok szerint túlságosan is heroikusra sikerült a prezentáció, ám aki megnézi az említett kísérőfilmet is, az rájöhet, hogy épp csak annyi extrát tettek hozzá az alkotók, amennyi ahhoz kellett, hogy mégse egy dokumentumsorozat, hanem egy akciódús háborús dráma legyen a végeredmény.

Barry Keoghan A levegő urai c. sorozatban

Habár a sorozat főként a B-17-esek belsejében játszódik, azért bepillantást kaphatunk abba is, mi történik akkor, amikor ellenséges területen kell kiugrani egy irányíthatatlanná vált gépből. Vagy hogy milyen veszélyeket tartogatott a bázisra való földi visszatérés, milyen viszonyok uralkodtak egy náci hadifogolytáborban, és hogy milyen módszerekkel próbálta a szövetséges erők hadvezetése a lelkileg széthullott, teljesen kiégett katonákat újra bevetésre kész állapotba hozni. Az egyes karakterekhez (beleértve az említett főszereplőket is) kevéssé tudunk kapcsolódni, mert a történetben elsöprő többségben és sűrű egymásutánban kapjuk a sokszereplős bevetéseket bemutató akciójeleneteket, kevés teret hagyva ezáltal az egyes katonák jellemfejlődésének. Amikor azonban “levegőhöz jut” a történet, van néhány jelenet, amiből kiderül, hogy hiába a hősies pátoszhangulat, azért itt mégiscsak hús-vér emberek küzdöttek a fizikai és lelki egybenmaradásukért. Hogy voltak esendő, gyenge pillanataik is, és hogy időnként nagyon kegyetlen döntések elé kényszerítette őket a sors. Hogy esélyük sem volt a napi rendszerességgel őket érő veszteségek feldolgozására, és hogy a hazafias elkötelezettség ellenére mennyire várták már ők is, hogy vége legyen annak az elviselhetetlen őrületnek, amit háborúnak hívnak.

Bel Powley és Anthony Boyle A levegő urai c. sorozatban

Akit érdekel a második világháborúnak ez a szelete, aki szereti a légicsatákat bemutató filmeket, vagy csak elmerülne egy valódi eseményeket elképesztően látványosan és izgalmasan bemutató sorozatban, az nem fog csalódni. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint nem szabad Az elit alakulat vagy A hős alakulat élményéhez hasonlóra számítani. Ám ha egy olyan embert kérdeztek, aki nem ért a témához, és nem is kedveli a háborús filmeket, az azt mondja, hogy ennek ellenére egy kifejezetten színvonalas, magával ragadó szériát hoztak össze az alkotók, amely közel 9 órán keresztül garantáltan a képernyő elé tudja szegezni a nézőt. Még engem is.


További információk a sorozatról a Mafab.hu adatlapján ITT olvashatók.

Kövesd a Filmtro blogot a közösségi médiában is:
Facebook
Instagram
mastodon

A levegő urai (Masters of the Air)

amerikai háborús drámasorozat, 9X60 perc, 2024

PG: 18

rendező: Cary Joji Fukunaga, Anna Boden, Ryan Fleck, Dee Rees, Timothy Van Patten

forgatókönyv: Donald L. Miller könyve alapján Morwenna Banks, John Orloff, Dee Rees, John Shiban, Joel Anderson Thompson

zene: Blake Neely

operatőr: Adam Arkapaw, Jac Fitzgerald, Richard Rutowski, David Franco

vágó: Mark Czyzewski, Mark Sanger, Spencer Averick, Carmen Morrow, Saar Klein, Billy Rich

főszereplők:
Callum Turner

Austin Butler

Anthony Boyle

Nate Mann
Barry Keoghan
Bel Powley


David Shields

Adam Long

Louis Greatorex

Adam Silver

Josh Bolt
Emma Canning
Branden Cook