Az igazság nyomában

Az igazság nyomában

Misztikus thrillerbe mártott dráma egy anyáról, aki képtelen feldolgozni kislánya korai elvesztését, és a végsőkig küzd az elfogadhatatlan tragédia meg nem történtté változtatásáért. Egy délibábszerű látomás révén újraéledő anyai ösztönei harcba viszik a reményért, ami már csak az ő lelkében él. SPOILERMENTES élménybeszámoló.

Vannak filmek, amelyek méltatlanul kerülnek az ismeretlenség süllyesztőjébe. Néha még az sem segít a fennmaradásukban, hogy egy korábbi film feldolgozásaként jelennek meg. Így van ez Kim Farrant drámájával is, amely Safy Nebbou 2008-ban bemutatott, L’empreinte de l’ange (Az angyali jel) c. filmjének remake-je. Az ausztrál rendező az alaptörténeten alig változtatott, de a francia filmre jellemző melankolikusan lassú, szomorkás hangulatot misztikus, a legelső pillanattól kezdve feszült atmoszférára cserélte.

A film központi karaktere a Noomi Rapace (A tetovált lány, Prometheus, Bárány) által alakított Lizzie, akinek a kisebbik gyermeke elvesztése olyan súlyos pszichés állapotot idézett elő, amely váláshoz vezetett, és nagyobb gyermekére, a kiskamasz Thomasra (Finn Little) is csak részidős láthatási jogot kapott. Az orvosi kezelés ellenére sem gyógyuló seb miatt, amit a feldolgozatlan gyász okozott, olyan tartós instabil állapotba került, hogy exférje, Mike (Luke Evans) épp a fiuk teljes felügyeleti jogáért küzd.

Noomi Rapace és Annika Whiteley Az igazság nyomában c. filmben

Az első drámai fordulat akkor következik be, amikor Lizzie egy gyerekzsúron észreveszi Thomas egyik osztálytársának húgát, Lolát (Annika Whiteley). Első pillantásra gyökeret ver benne a gondolat, hogy Lola nem más, mint az ő elvesztett lánya, Rosie. Az egyértelműen képtelen meggyőződés, ami egyébként a gyász feldolgozásának első, tagadási stádiumára utalhat (holott évek teltek el a kislány elvesztése óta), folyamatosan erősödve rögeszmévé válik, és Lizzie minden alkalmat megragad, hogy a kislány közelében lehessen.

Összebarátkozik Rosie édesanyjával, Claire-rel (Yvonne Strahovski), de ez a barátság csak addig tart, amíg Claire fel nem fedezi Lizzie egyre furcsább viselkedését. Zavart főhősünk meggyőződésből egy idő után ugyanis határozott vágy alakul ki, hogy bebizonyítsa: Lola valójában Rosie, és nála a helye. Az eddig is feszült hangulatú dráma határozott thrillerbe csap át, és amikor a néző már éppen azt latolgatja, vajon mennyi idő múlva történik valami súlyos tragédia, vagy mikor kerül egy zárt pszichiátriai osztályra a jobb sorsra érdemes Lizzie, elérkezik a második drámai fordulat, amit a spoilermentesség miatt itt most nem részletezek.

Yvonne Strahovski és Annika Whiteley Az igazság nyomában c. filmben

Aki szereti a kissé misztikus, feszült hangulatú, de azért nagyon is emberi történeteket, és nem látta a Magyarországon egyébként ismeretlen francia eredetit, annak nagyon ajánlom, mert hála a műfaji csavaroknak, és a páratlan színészi játéknak, maradandó élményt nyújt ez a film. Noomi Rapace több mint meggyőző hitelességgel alakítja az önmagával és a külvilággal küzdő, összetört, de mégis emberfeletti erővel harcoló anyát. Yvonne Strahovski visszafogottabb, elegánsan titokzatos, és egyben határorozottan szigorú női szerepe ismerős lehet A szolgálólány meséje c. sorozatból. Itt azonban még egy kicsivel több árnyalatot is kapunk belőle, amikor ez a határozott, védelmező karakter darabjaira hullva összeomlik. Lola szerepében Annika Whiteley a korát meghazudtoló ügyességgel játszik, és egyébként a film végén, a stáblista alatt felhangzó dalban is ő dúdol. És ha már zene: fontos megemlíteni, hogy nagy szerepe volt a jól megkomponált, mégsem hatásvadászatra játszó zenei aláfestésnek abban, hogy a látszólag fordulatmentes és jól kiszámítható történet végig izgalomban tartsa a nézőt, aki valami miatt unatkozni próbálna Noomi Rapace lenyűgöző játéka közben.


Az igazság nyomában (Angel of Mine)
ausztrál-amerikai dráma-thriller, 98 perc, 2019
PG: 18

rendező: Kim Farrant
forgatókönyv: Safy Nebbou forgatókönyve alapján Luke Davies, David Regal
zene: Gabe Noel
operatőr: Andrew Commis
vágó: Jack Hutchings

főszereplők:
Noomi Rapace
Luke Evans
Yvonne Strahovski
Annika Whiteley
Finn Little
Rebecca Bower
Indi Serafin

Kommentek

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük