Évzáró – 2022

Évzáró – 2022

Harminc filmajánló poszt, többplatformos social media megjelenés és akkreditált kritikusi közreműködés a Mafab hasábjain. Így lehetne tömören összefoglalni a Filmtro 2022-es évét. Az alábbiakban kicsit részletesebben, de azért a dióhéj keretein belül maradva összegzem ezt a mozgalmas időszakot.

Második teljes évét zárja idén a Filmtro blog, és ahogyan ilyenkor szokás, visszatekint az ember az elmúlt 12 hónapra, megpróbálja összegezni azt, és persze tervezgetünk is egy kicsit a következő időszakra. Mivel ez továbbra is csak egy (kísérleti) hobbiprojekt, ezért mind tartalmilag, mind terjedelmében eltekintek az akadémiai székfoglaló stílusától és hosszától, inkább valóban csak egy rövid összegzés következik 🙂 .

Bármennyire is jó lett volna, a filmajánlók heti rendszerességű publikációja idén sem valósult meg 100%-osan, aminek többféle oka is volt: egyrészt a minőségi blogposztok elkészítéséhez sokkal több időre van szükség, mint egy sebtében összedobott FB-poszt kirakásához, másrészt voltak időszakok, amikor egyszerűen nem került a látóterembe olyan film vagy sorozat, amit feltétel nélkül tudtam volna ajánlani. Ez utóbbi ugyanis továbbra is alapelve a blognak: a profi filmkritikusokkal ellentétben itt nem az alkotások bírálata a cél, hanem az, hogy kedvet csináljak olyan filmekhez, amelyeket szívből és feltételek nélkül tudok bárkinek ajánlani. Röviden: itt továbbra is csak olyanokról olvashattok, amik az én szubjektív szűrőmön átesve a “jó film / jó sorozat” kategóriába esnek.

2022 a tudatosabb közösségi médiás megjelenés éve is volt a Filmtro életében, hiszen elindult a blog saját Facebook, Instagram és Twitter oldala is. Ez utóbbi felületről többféle ok miatt rövid időn belül átköltözött a Filmtro mikroblog részlege a Fediverzumba, vagyis a Twitter helyett egy ideje már a Mastodon platformon olvashattok nyúlfarknyi posztokat. Ha nem akartok lemaradni a legfrissebb filmajánlókról, filmes érdekességekről, vagy szeretnétek nekem üzenni, akkor bármelyik (vagy akár mindhárom) platformon várlak benneteket!

Idén a klasszikus online filmes sajtó felé is tett egy kisebb lépést a Filmtro, hiszen a nyár elejétől kezdve a Magyar Filmadatbázis akkreditált kritikusaként a blogbejegyzéseim már a Mafab hasábjain is megjelennek. Sőt, ha egy-egy film vagy sorozat nem lépi át nálam az ajánlhatóság küszöbét, de szívesen írnék róla pár keresetlen szót, akkor azt az adott alkotás Mafabos adatlapján véleményként publikálom. Idén már legalább tíz alkalommal volt ilyenre példa, az ajánlott filmek és sorozatok blogposztjait pedig az adatlapok Filmkritika rovatában találjátok.

És ha már a számoknál tartunk: 2022-ben 30 filmről vagy sorozatról készült ajánló a blogban – ezeknek a plakátjait láthatjátok a fenti kollázsban. Nem vagyok a fogadalmak embere, így a következő évre sem többet, sem jobbat nem ígérek, viszont arra mindenképpen törekszem, hogy ha látok valamit, ami nagyon tetszik, akkor időt szakítok arra, hogy a megszokott formátumban és minimum ezen a színvonalon megírjam az élménybeszámolómat róla. Elképzelhető, hogy a sorozatok – amiket eddig egy kicsit kerültem – nagyobb teret kapnak mostantól, főleg ha olyan jó lesz a 2023-as felhozatal is, mint az idei év második felében volt.

Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek a figyelmét, aki elég érdekesnek tartotta bármelyik ajánlómat ahhoz, hogy elolvassa azt, esetleg még fel is iratkozott a blogra valamelyik közösségi médiás platformon. Egyben szeretnék biztatni is mindenkit, hogy akár kritikai észrevétele, akár javaslata, vagy kérdése van, nyugodtan keressen meg a blog bármelyik elérhetőségén – a visszajelzésekkel tudtok segíteni a blog fejlődésében, javulásában is.

Nagyszerű filmekben és sorozatokban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!