Fekete madár

Fekete madár

Megtörtént esetet feldolgozó, önéletrajzi íráson alapuló krimisorozat, amely egy különleges börtönküldetésről szól. Egy kábítószer-kereskedelemért elítélt rab a teljes szabadság ígéretéért cserébe az FBI téglájaként megpróbál terhelő bizonyítékokat kiszedni egy elmebeteg sorozatgyilkosból. A feladat embert próbáló, és egyben drámai jellemfejlődést hoz az egykori drogdíler életébe. SPOILERMENTES élménybeszámoló.

Az amerikai krimikedvelők számára ismerősen csenghet Dennis Lehane neve, hiszen olyan regények, és azokból készült filmes adaptációk köthetők hozzá, mint a Viharsziget vagy a Titokzatos folyó. A Fekete madár különlegességét többek között az adja, hogy egy megtörtént esetet dolgoz fel: a forgatókönyvet James Keene és Hillel Levin önéletrajzi műve, az In With The Devil c. könyv ihlette.

Paul Walter Hauser és Taron Egerton a Fekete madár c. sorozatban

James Keen (Taron Egerton) egy fiatal, nagyképű, magabiztos, gazdag drogkereskedő, akit egy napon elkap az FBI. Jogerősen és megfellebbezhetetlenül 10 év börtönbüntetésre ítélik, amit egy átlagos besorolású börtönben kell letöltenie. Bevonulása után nem sokkal megkeresi őt az FBI, és nem mindennapi ajánlatot tesz neki: ha elvállalja, hogy áthelyezik egy szigorúan őrzött börtönbe, és ott összebarátkozik egy Larry Hall (Paul Walter Hauser) nevű sorozatgyilkossal, valamint kiszedi belőle, hogy hol rejtette el 18 meggyilkolt áldozatát, akkor elengedik neki a teljes büntetését.

Jimmy először kategorikusan elutasítja az ajánlatot, mert még az ő kockázatvállalási hajlandóságát is meghaladja, hogy olyan börtönben haverkodjon egy fiatal lányokat gyilkolászó elmebeteggel, ahol maffiózók és hasonló kemény figurák vannak lesittelve. Azonban amikor kiderül, hogy az apja (Ray Liotta), aki egyébként nyugalmazott rendőr, nagyon beteg, meggondolja magát, és rááll az alkura. Szigorú titoktartás mellett áthelyezik tehát a Springfield börtönbe, és megkezdődik a veszélyes küldetése.

Ray Liotta () a Fekete madár c. sorozatban

A sorozat első 3 epizódja lassan vezeti föl az alaphelyzetet, de így van lehetőségünk megismerni Jimmy és Larry karakterét is. Larry-ről kiderül, hogy a születési rendellenessége mellett apja elhanyagoló és bántalmazó nevelése visszafordíthatatlan személyiségtorzulást okozott nála, ami miatt a bíróság lehetőséget adott az egyetlen beismert gyilkossági ügy büntetésének fellebbezésére. Ügyvédje a mentális állapotára és a tárgyi bizonyítékok hiányára alapozva eléri, hogy kitűzzenek egy újabb tárgyalást, aminek akár Larry szabadon bocsátása is lehet az eredménye. Jimmy küldetése, hogy Larry bizalmába férkőzzön, és terhelő bizonyítékokhoz juttassa az FBI-t, valódi versenyfutás lesz az idővel.

Sepideh Moafi és Greg Kinnear a Fekete madár c. sorozatban

A sorozat második felében ez a versenyfutás bontakozik ki lassan, de folyamatosan vágható feszültséggel a levegőben. Jimmy a börtön falain belül, az FBI pedig Larry egykori otthona körül igyekszik megtalálni a kulcsot a 18 meggyilkolt és eltüntetett lány földi maradványainak hollétéhez. Egyiküknek sincs könnyű dolga, hiszen az FBI forró nyom híján intuíciókra és bonyolult logikai összefüggésekre, valamint Larry környezetének az utolsó porszemig való feltérképezésére kénytelen hagyatkozni. Mindeközben Jimmy-nek először be kell illeszkednie a rendkívül erőszakos börtönközegbe, meg kell küzdenie egy korrupt őrrel (Joe Williamson), aki kis híján veszélybe sodorja az egész fedett akciót (Jimmy életével együtt), és nagyon óvatosan közelebb kell kerülnie egy olyan emberhez, akit mindenki legszívesebben messzire elkerülne.

Larry ugyanis nem egyszerűen egy hidegvérű gyilkos, de súlyos mentális problémákkal is küzd, nagyon nehezen kiismerhető és követhető, mindeközben Hannibal Lectert megszégyenítő módon ijesztő figura. A küldetés a kezdeti nehézségek ellenére jól halad, és miközben Jimmy hajszálnyi távolságra megközelíti a célt, napról-napra átalakul saját maga is. Minél mélyebbre ás Larry titkaiba és múltjába, annál inkább válik személyes küldetésévé is, hogy elégtételt adjon a sorozatgyilkos áldozatainak hozzátartozói számára. A sorozat drámaiságát legfőképpen az adja, ahogy végigkövethetjük ezt a személyiségfejlődést. Lenyűgöző látni ugyanis, ahogy ez a magabiztos, nagyképű és bátor ember összeomlik annak az elviselhetetlen borzalomnak a súlya alatt, amit sikerül kiszednie a sorozatgyilkos beteg elméjéből, és ahogy ennek hatására egészen új morális platformra helyeződik a teljes élete.

Jake McLaughlin a Fekete madár c. sorozatban

A belső és külső nyomozás izgalma mellett párhuzamosan betekintést kaphatunk mind Jimmy, mind pedig Larry gyerekkorába is. Ahogy a két elítélt összebarátkozik, egyre több gyerekkori emlék elmesélésével mélyül el a kapcsolatuk. Persze ami Larry számára börtönbarátság, az Jimmy vállán egyre nehezebben elviselhető teher, és így napról-napra nehezebb fenntartania a barátság látszatát. A két karaktert alakító színésztől olyat láthatunk, amivel a krimi műfajában csak ritkán van lehetőségünk találkozni. Taron Egerton gyönyörű játékkal mutatja be ezt a nehéz személyiségfejlődést, miközben Paul Walter Hauser szó szerint Anthony Hopkins-hoz mérhető teljesítménnyel hozza a megbomlott elméjű, felnőtt testbe zárt, súlyosan torzult gyermeki lelket.

A hatrészes minisorozat egyórás epizódjai lassan építkeznek, de megszakítás nélkül fenntartják a feszültséget, így egy másodpercre sem ül le a történet. Minden egyes apró jelenetfoszlánynak fontos jelentősége van a karakterek és a történet megértésében, és bár egyetlen epizódot sem zár hatásvadász cliffhanger, a néző erős kísértést érez arra, hogy egyben ledarálja ezt a közel hat órányi műsort. Kivitelezésében is nagyon igényes munkáról beszélhetünk: Natalie Kingston képei egyszerre drámaiak és művészi igényességgel rögzítettek. A befejezésről a spoilermentesség jegyében csak annyit írhatok, hogy bár a valóság írta, nem pedig fikciós történetről van szó, így is izgalmas, de egyben életszerű lezárást kapunk.

Taron Egerton és Paul Walter Hauser a Fekete madár c. sorozatban

A Fekete madár egy erős, lelkileg megterhelő sorozat, de aki szereti a krimi, a thriller és dráma műfaját, annak mindenképp ajánlott ezt végignéznie. Nem csupán Dennis Lehane legendásan kiváló forgatókönyvírói képességei miatt, de a valóban elképesztően nagyszerű színészi alakítások, és a lassan kibontakozó, mégis folyamatosan a képernyő elé szegező történetvezetés okán is. Nem lennék meglepve, ha a közeljövőben több szakmai kitüntetéssel is díjaznák az alkotókat.

További információk a filmről a Mafab.hu adatlapján ITT olvashatók.


Fekete madár (Black Bird)
amerikai krimi-dráma sorozat, 6X60 perc, 2022
PG: 16

rendező: Michaël R. Roskam, Joe Chapelle, Jim McKay
forgatókönyv: Riccardo DiLoreto, James Keene, Dennis Lehane,
Hillel Levin, Sean K. Smith, Steve Harris
zene: Mogwai
operatőr: Natalie Kingston
vágó: Jonathan Alberts, Rob Bonz

főszereplők:
Taron Egerton
Paul Walter Hauser
Ray Liotta
Greg Kinnear
Sepideh Moafi
Jake McLaughlin
Joe Williamson
Robert Wisdom
Robyn Malcolm
Tony Amendola
Laney Stiebing

Kommentek

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük