Finch

Finch

Tom Hanks az apokalipszis túlélőjeként versenyt fut az idővel, és harcol a brutális elemekkel, hogy megtanítsa a robotját kutyát gondozni. Háromszemélyes, melankolikus sci-fi road movie egy emberrel, és két, nagyon különös, imádnivaló karakterrel. ENYHÉN SPOILERES élménybeszámoló.

A nem is olyan távoli jövőben egy óriási napkitörés következtében drasztikusan megsérül az ózonréteg, a Földön szinte minden élet megszűnik a halálos mértékű ionizáló sugárzástól és a 65-70 fokos hőségtől. Porviharok és szupertornádók váltják egymást, és változtatják sivataggá a világot, amelyben alig akad egy-egy túlélő. Ebben a posztapokaliptikus világban él Finch (Tom Hanks), az egykori robotmérnök, aki korábbi munkahelyének egyik jól védett laborjában húzza meg magát. Napjait élelmiszergyűjtögetéssel tölti: Mad Maxként járja a környező vidéket egy brutális dömperrel, hogy fenntartsa önmagát és Goodyear nevű kutyáját.

Tom Hanks, Seamus (kutya) és Jeff (robot) a Finch c. filmben

A szkafanderszerű védőruhája ellenére Finch nem tudott teljesen elmenekülni a folyamatos sugárzás elől, ami gyógyígyhatatlan betegséget okozott nála. Mégsem adja föl – persze nem önmaga miatt, hiszen érzi és érti, hogy közeleg a vég. Éppen ezért elhatározza, hogy épít egy olyan humanoid robotot, ami majd gondoskodik Goodyear jóllétéről, ha ő már nem lesz. Azonban váratlanul porszem kerül a terv gépezetébe, szinte szó szerint: egy közeledő szupervihar miatt azonnal el kell hagyniuk óvóhelyüket, és a valamilyen oknál fogva biztonságosabb San Francisco felé kell venniük útjukat. A félkész humanoid, meg egy guruló, intelligens gyűjtögető robottal és a kutyával felkerekednek, és elindul egy nagyon különös hangulatú road movie.

Finch versenyt fut az idővel, hogy a járni is éppen csak megtanult, de nagyon is tanulékony robotnak a hosszú utazás során saját maga tanítsa meg mindazt, ami szükséges a túléléshez, és a kutyáról való gondoskodáshoz. Az alapvetően sötét, melankolikus hangulatba a később Jeffnek keresztelt robot vicces, mindenre gyerekként rácsodálkozó, csetlő-botló, de gyorsan adaptálódó karaktere, és a nem kevésbé nagy egyéniséggel megáldott kutya visz egy kis fényt. Pont annyit, ami a drámai alaptörténet közben annyiszor csal mosolyt az arcunkra, hogy szinte kívánjuk a csodát. De közben tudjuk, hogy csodák nincsenek. Van viszont barátság, bizalom, kudarc és sikerélmény, önfeláldozás, és megbékélés a megváltoztathatatlannal, amit mind meg kell tanítani Jeffnek ahhoz, hogy valódi humanoidként megfelelően tudja majd helyettesíteni Finchet.

Tom Hanks és Seamus a Finch c. filmben

Tom Hanks hosszú pályafutása során nem először játszik teljesen magányos szerepet, és mint mindig, természetesen most is kiválóan alakítja az összetört, de mégis küzdeni akaró, esendő, de közben mégis kitartó kisember szerepét. Egy ennyire kevés szereplős film esetén (Finch-en kívül gyakorlatilag csak 3 személy sziluettje jelenik meg egy múltbéli esemény rövid felidézésekor) nem csoda, hogy még a kis gyűjtögető-guruló robotnak is egyénisége van. Ezek az egyéniségek töltik meg humorral és szeretettel a szomorú, kilátástalannak látszó drámát. Ebből akár egy családi mozi is lehetne, hiszen a jópofa, kedves robot, a cuki kutya és a magányos hős triója erre enged következtetni, de mindez megtévesztő: senki ne számítson hétvégi Disney-filmre. A bemutató pörgős akciójelenetei alapján egy izgalmas sci-fi kalandfilmet vártam, de erről sincs szó, még ha némi kaland és néhány izgalmas helyzet adódik is.

Finch (Tom Hanks) és Jeff pihenőt tartanak az úton

A Finch sokkal inkább egy művészi igényességgel kivitelezett, valósághű posztapokaliptikus drámába oltott felnövéstörténet, ami annak ellenére élvezhető, hogy kizárólag jól ismert panelekből rakták össze. Meglepetéseket nem tartogat, de annyira tökéletes arányban kevertek bele szeretetet, humort, és gondolkodásra késztető helyzeteket, hogy fél másodpercig sem unatkozik rajta az ember. A már-már sablonos alapszituáció ellenére nem az emberi környeztrombolásra fókuszál, hanem az egymás iránti felelősségünkre, és arra, hogy mennyire fontos jónak maradnunk az utolsó pillanatig. Nem csak a sci-fi műfaj és Tom Hanks kedvelőinek javasolt, de nekik mindenképp.


Finch
amerikai-angol sci-fi dráma, 115 perc, 2021
PG: 12

rendező: Miguel Sapochnik
forgatókönyv: Craig Luck, Ivor Powell
zene: Gustavo Santaolalla
operatőr: Jo Willems
vágó: Tim Porter

főszereplők:
Tom Hanks
Caleb Landry Jones (Jeff hangja)
Seamus (Goodyear)
Marie Wagenman
Lora Martinez-Cunningham
Oscar Avila

Kommentek

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük