Papírpókok

Papírpókok

Keserédes felnövéstörténet egy mentális betegség árnyékában, szívbemarkoló családi dráma, ami egy kicsit összeroppantja a nézőt, hogy aztán a végére felemelje. Lili Taylor és Stefania LaVie Owen elképesztően gyönyörű játéka helyezi az elismertségénél lényegesen magasabbra ezt a filmet. SPOILERMENTES élménybeszámoló.

A történet két főszereplője a középkorú Dawn (Lili Taylor), aki egy évvel korábban egy betegség következtében elveszítette a férjét, és a lánya, Melanie (Stefania LaVie Owen), aki végzős középiskolás, és orvostanhallgatónak készül. Dawn alapvetően aggodalmaskodó és szorongásokkal teli mindennapjait tovább nehezíti, hogy Melanie egy többezer mérfölddel távolabbi orvosi egyetemre készül felvételizni, ráadásul új szomszéd költözik a mellettük lévő házba, akivel kapcsolatban az első találkozásukkor kialakult konfliktus miatt gyanúsan rossz megérzései támadnak.

Miközben Melanie az apja elvesztését épp csak kiheverve próbálja egy átlagos, egyetemre készülő tinédzser mindennapjait átvészelni, Dawn szorongása az új szomszéd iránt egyre látványosabb paranoiába csap át. A lánya eleinte nem tulajdonít különösebb jelentőséget anyja fura képzelgéseinek, de amikor a helyzet olyan súlyossá válik, hogy a munkahelyéről is elbocsátják, Melanie rádöbben a helyzet valódi súlyára, és minden követ megmozgat anyja mentális állapotának helyreállításáért.

Lili Taylor és Stefania LaVie Owen a Papírpókok c. filmben

Az eleinte kisebb sikerekkel kecsegtető visszaterelés természetesen csak időleges megoldást jelenthet, hiszen – ahogyan ez később egy orvos szájából is elhangzik – a deluzív pszichózis nem gyógyítható, legfeljebb kordában tartható. Azonban ahhoz, hogy Dawn megfelelő kezelésben részesüljön, el kellene ismernie saját betegségét, ami a pszichózisnak ebben a típusában szinte lehetetlen, sőt: még nagyobb ellenállást kiváltva súlyosbíthatja az üldözési mániát. Ahogyan Dawn egyre távolodik a valóságtól, úgy kerül egyre távolabb a lányától is, aki minden lehetséges eszközt megragadva, egyre kétségbeesettebben próbálja visszarángatni anyját a realitásba.

Miközben Melanie küzd az anyja mentális egészségéért, ezzel egyidőben magánéleti viharok is csapkodnak körülötte, és az iskolában is próbál minél jobb eredménnyel végezni , hogy élete eddigi legfontosabb döntésében helytállva bekerülhessen az egyetemre. Anya és lánya szeretetteljes kapcsolatát végletes veszélybe sodorja a kezeletlen mentális betegség, és a felnőttkor küszöbén álló Melanie-nak olyan nehéz döntést kell meghoznia, ami még egy tapasztalt felnőttet is a padlóra küldene.

Habár a betegség gyógyíthatatlan, megoldhatatlan nehézségek akkor sem léteznek, ha a keserű, fojtogató kétségbeesés látszólag visszavonhatatlanul kegyetlen dolgokat mondat ki az emberrel. Legalábbis a rendező drámai stratégiája szerint amikorra már teljesen összezúzta a maradék reményt is, mégis megkegyelmez a nézőnek, és ha nem is klasszikus happy endet, de megnyugtató kiutat nyújt ebből a szívszorító helyzetből.

Stefania LaVie Owen a Papírpókok c. filmben

A mentális betegségek embert próbáló terhet jelentenek mind a beteg, mind a hozzátartozóik számára. Egy ilyen betegség – akár felismerik, és megfelelően kezelik, akár nem – családokat szakíthat szét, emberi kapcsolatokat tehet tönkre, ezért nyilvánvalóan foglalkozni kell vele. A Papírpókok szívbemarkolóan, mégis nagyon szerethetően mesél erről a helyzetről. Nehéz eldönteni, hogy a Dawn-t alakító, tapasztalt Lili Taylor, vagy a lányát megformáló, szinte ismeretlen, fiatal, de elképesztően tehetséges Stefania LaVie Owen játéka lélegzetelállítóbb. Lily Kershaw As It Seems c. betétdala pedig olyan jól illeszkedik a filmhez, mintha kifejezetten erre a célra szerezte volna. Valószínűleg ez a film is bekerül a szerintem méltánytalanul alulértékelt, kevéssé ismert, B-kategóriás alkotások közé, de ez semmit nem von le az értékéből.


Papírpókok (Paper Spiders)
amerikai filmdráma, 109 perc, 2020
PG: 12

rendező: Inon Shampanier
forgatókönyv: Inon Shampanier, Natalie Shampanier
zene: Ariel Blumenthal
operatőr: Zach Kuperstein
vágó: Joe Murphy

főszereplők:
Lili Taylor
Stefania LaVie Owen
Peyton List
Max Casella
David Rasche
Ian Nelson
Tom Papa

Kommentek

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük