Still: Michael J. Fox élete

Still: Michael J. Fox élete

Különleges önéletrajzi dokumentumfilm, amely úgy vezet végig minket a színész életén gyerekkorától napjainkig, mintha csak egy játékfilmet néznénk. SPOILERMENTES élménybeszámoló.

Michael J. Fox gyerekkora óta optimista ember. Mi mást lehetne mondani valakire, aki tudja, hogy a legkisebb gyerekként mindig ő lesz a nagyobbak céltáblája, esélytelen a harcban, ezért menekülési stratégiának a humort választja? Persze amikor a viccelődés nem válik be, jól jön a futás is, de még akkor sem fordul meg a fejében, hogy szerencsétlennek gondolja önmagát. Addig keresi a megoldást, amíg fricskát nem tud mutatni a sorsnak. Ha kell, belép egy iskolai színjátszókörbe, ahol alacsony termetéből és korához képest túl fiatalnak látszó külsejéből azonnal előnyt tud kovácsolni. De ahhoz is átlagon felüli optimizmus kell, hogy nulla háttérrel Kanadából Hollywood-ba költözve bízzon abban, hogy egyszer majd felfedezik. Még akkor is, amikor szó szerint a túlélésért kell küzdenie, mert azt sem tudja, másnap miből telik majd ennivalóra.

A sors, Isten, vagy az univerzum teremtő ereje nem is bánt másképp Michael J. Fox-szal, mint egy bátor, optimista emberrel. Amikor elképesztő kitartásával és önmagába vetett hitével húszas évei elején rakétaként lőtt ki a karrierje, olyan gyomrost kapott, ami alatt bárki más összeomlott volna. A Parkinson-kórt ugyanis nem lehet csak úgy kicselezni. Ez még Fox-nak sem sikerült, pedig mindent bevetett, amit csak tudott. Az optimizmusára pont akkor volt ismét szüksége, amikor már nem lehetett tovább takargatni a nyilvánvalót, amikor már az összes csel csődöt mondott, és rájött, hogy az sem segít, ha önmagának is hazudik. Persze a pozitív látásmód mellett itt már szüksége volt egy partnerre is, akinek a hite akkor is megmaradt, amikor az örök optimista srácé már elfogyni látszott. Felesége, Tracy Pollan, aki a gyermekeikkel együtt azóta is példaértékű stabil hátteret biztosít a színésznek, akkor épp csak annyit lökött rajta, hogy azzal túllendítse a mélyponton, és visszataláljon az optimizmusához, ami addig hajtotta őt.

Jelenet a Still: Michael J. Fox élete c. filmből

Michael J. Fox nem csak egy életvidám, bátor, tehetséges színész, de kiváló történetmesélő is. Ezt bizonyítja ez az önéletrajzi dokumentumfilm, amelyet ő írt és mesélt el saját magáról. Fontos kiemelni, hogy bár Fox eddigi életének háromnegyed részét a Parkinsonnal való küzdelme határozta meg, és ez értelemszerűen a filmben is kulcsszerepet kap, mégis csak az utolsó negyedórában kerül a fókusz a betegségre. Így bőven jut lehetőség megismerni a személyiségét, a betegség előtti küzdelmeit, betekintést nyerni a családi, és legfőképpen a szakmai élete kulisszái mögé is. Színészi pályafutása ugyanis bővelkedik rengeteg kalandos, meglepő, időnként egészen döbbenetes epizódokban. Ezek mind nagyon fontos dolgok ahhoz, hogy Fox élete filmjét jobban megértsük.

És amikor az élete filmjét említem, akkor ezt kéretik szó szerint venni. Ez nem az a dokumentumfilm, ahol végig csupán beszélő fejeket és archív felvételeket láthatunk. Ha nem ismernénk a sorozatokat és mozifilmeket, amelyekből elképesztően zseniális szerkesztéssel összerakták a színész saját életútjának filmjét, azt hihetnénk, hogy egy játékfilmet nézünk. Olyan varratmentesen illesztették össze a filmbetéteket az utólag leforgatott, dramatizált magánéleti jelenetekkel, és hozták szinkronba Fox narrációjával, hogy a néző azt hihetné, ezt az embert gyerekkora óta kamerák követték, hogy majd hatvanévesen egy Így készült Michael J. Fox című, epikus életrajzi filmet forgathassanak belőle.

Jelenet a Still: Michael J. Fox élete c. filmből

Michael J. Fox nem csak optimista, de őszinte ember is. Megrendítően természetesen beszél a betegsége összes körülményéről, és közben egy pillanatra sem érezzük azt, hogy hősnek vagy mártírnak szeretne látszani. A film hatalmas erénye, hogy egyetlen másodpercre sem válik patetikussá, és a dramatizált jelenet-rekonstrukciók ellenére sem csúszik át sehol hatásvadászatba. Ellenben rengeteget tanulhatunk belőle. Egyrészt arról, hogy milyen lehet Parkinsonnal élni, és hogyan kezelheti ezt a családi és baráti kör úgy, hogy közben senki ne érezze magát rosszul. Másrészt minden eddiginél teljesebb képet kaphatunk egy erős, kitartó, esendőségében is bátor emberről.

Michael J. Fox önironikusan beszél arról, hogy gyerek- és fiatalkorában megállíthatatlan örökmozgó volt, folyton rohant valahová, egy pillanatra sem volt nyugta. Most viszont, amikor már szívesen megállna, a Parkinson nem hagyja, hogy egyetlen másodpercre is nyugodt maradjon. Erre utal a film címe is, ami egyben egy angol nyelvi szójátékot is rejt: a still egyrészt mozdulatlanságot jelent, másrészt van egy még mindig jelentése is. Ez az utóbbi utal a színész küzdeni akarására, életigenlésére. Ma már reálisan látja a saját jövőjét, és tudja, hogy ha nem történik orvostudományi áttörés, akkor 20 év múlva bizony már nem lenne képes ennek a dokumentumfilmnek az elkészítésére. De ma még itt van velünk. Ma még mesél nekünk. Lelki és fizikai fájdalmait humorral oldva, és ugyanazzal a kikacsintós, Michael J. Fox-os, csibészes félmosollyal, amivel a képernyőkön és a filmvásznon varázsolt és varázsol el több generációt. A film igazi erénye, hogy a végén, a stáblista pergése közben az embert nem a szánalom, hanem a szeretet és a tisztelet önti el, és legszívesebben csak megölelgetné ezt az igazán különleges embert.


További információk a filmről a Mafab.hu adatlapján ITT olvashatók.

Kövesd a Filmtro blogot a közösségi médiában is:
Facebook
Instagram
mastodon

Still: Michael J. Fox élete (Still: A Michael J. Fox Movie)
amerikai dokumentumfilm, 95 perc, 2023
PG: 16

rendező: Davis Guggenheim
forgatókönyv: Michael J. Fox
zene: John Powell
operatőr: Julia Liu, C. Kim Miles, Clair Popkin
vágó: Michael Harte

főszereplők:
Michael J. Fox
Tracy Pollan
Annabelle Fox
Aquinnah Fox
Sam Fox