Lemaradtál? Soha nem késő pótolni!

Lemaradtál? Soha nem késő pótolni!

Új kategória indul a filmtro blogban: a retrospektív gyűjtőben olyan filmeket fogok ajánlani, amelyek legalább 3-4 évesek, de inkább régebbiek, és eddig valami miatt elkerülték a figyelmemet. Ha te sem láttad a filmtörténelem összes bemutatott darabját, akkor lehet, hogy ezek között is találsz majd olyat, ami tetszeni fog.

Kicsivel több, mint 2 éve írom a blogot, ajánlom azokat a filmeket és sorozatokat, amiket szerintem érdemes megnézni. Eddig általában új, vagy legalábbis az utóbbi 1-2 évben bemutatott alkotásokról írtam, mert úgy gondoltam, hogy a régebbieket fölösleges ajánlanom: aki akarta, már úgyis biztos megnézte ezeket.

Aztán rájöttem, hogy a feltételezésem legfeljebb azokra lehet igaz, akik vagy a hivatásukból kifolyólag néznek meg mindent, ami megjelenik, vagy valóban megszállott filmrajongók. A legtöbb emberrel – így velem is – előfordul, hogy időnként kihagy egy-egy, esetleg még nagy sajtóvisszhangot kapott filmet is, nem beszélve azokról az alkotásokról, amiket pont azért nem veszünk észre, mert akaratlanul is a radar alatt repülnek, ugyanakkor még évek múlva sem veszítettek értékükből.

Most, hogy szinte az összes jelentős streaming szolgáltató elérhető Magyarországon is, és közülük egyre többen pakolják fel az utóbbi 1-2 évtizedben klasszikussá vált darabokat is, tényleg karnyújtásnyira kerültek ezek a kihagyott darabok. Rengeteg olyan film van, ami a bemutatója idején az én várólistámra is felkerült, majd véletlenül ott is maradt. Vagy még várólistára sem került, csak simán elment mellettem. És ezek között nyilván nagyon sok megtekintésre érdemes darab is lehet, ezért úgy döntöttem, új kategóriát nyitok: jönnek a retrospektív ajánlók. Minimum 3-4 éves, de jellemzően ennél régebbi darabok közül fogok válogatni, bepótolva a méltánytalanul elmulasztott filmeket, és természetesen itt is csak azokból lesz filmajánló poszt, amelyek átmennek a szűrőmön. Az első retróajánlóra már nem is kell sokat várni…