Évzáró – 2023

Évzáró – 2023

Huszonöt ajánló, nyitás a régebben megjelent és a kritikusabb véleménnyel illetett alkotások felé, még több sorozat, visszafogottabb, de stabil közösségi médiás megjelenés, és egy nagyon kellemes meglepetés – ez történt a blog életében 2023-ban.

Ismét elszaladt egy év, és hollywood-i sztrájkok ide vagy oda, bőven akadt idén is néznivaló mind a mozikban, mind az otthoni képernyőkön. Mivel a Filmtro blog továbbra sem lépte át a hobbiprojekt kereteit, így 2023-ban talán egy kicsit még rapszodikusabban jelentkeztem a blogposztokkal. Viszont a tavalyi évösszegzőben ígért még több sorozatajánlót sikerült teljesítenem, hiszen összesen 15 filmről és 10 sorozatról írtam nektek részletesebb blogposztot, miközben a közösségi platformokon igyekeztem a blogban nem olvasható, érdekes információkkal is szolgálni. De ha már a számoknál tartunk: jelenleg 81 film és 15 sorozat ajánlóját találjátok meg a blogban, változatos műfaji kategóriákba rendezve. A sorozatokat jövőre sem fogom elhanyagolni, hiszen a streaming szolgáltatók stabilan szállítják az egyre jobb minőségű, változatos zsánerű szériákat, amik simán beszippantják a nézőt. Mivel az ajánlóim többségét tavaly óta rendszeresen feltöltöm a Mafab (Magyar Filmadatbázis) adatlapjaira is, így azon a portálon már 49 blogposztom szerepel a filmkritika rovatban.

A száraz számadatokon túllendülve említést érdemel még, hogy 2023-ban két új kategóriával is bővítettem az ajánlók gyűjteményét:

Tavasszal bevezettem a retrospektív sorozatot, amiben olyan filmeket és sorozatokat ajánlok, amelyeket legalább 3-4 évvel ezelőtt mutattak be, de valami miatt eddig elkerülték a figyelmemet. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinél vannak ilyen kihagyott darabok, és attól még, hogy nem friss megjelenések, érdemes lehet ezeket elővenni és leporolni.

A másik idei újdonság az egyperces kategória, amellyel kicsit tágítva a blog eddigi horizontját olyan alkotásokról is írok nagyon röviden (szó szerint egy percben), amiket ugyan nem tudok feltétel nélkül javasolni, de egy megtekintést mindenképp megérdemelnek. Ezzel egy kicsit közelítem a blogot a fejlécben olvasható “filmes olvasónapló” stílushoz. Természetesen ezek nem klasszikus filmkritikák (már csak a terjedelmük miatt sem lehetnek azok), hanem olyan szubjektív vélemények, amelyekbe már negatív kritikai észrevételek is vegyülhetnek. Minden ebbe a kategóriába sem kerülhet be (egy bizonyos színvonalat feltétlenül szeretnék megtartani), de igyekszem szélesíteni a palettát, mert rájöttem, hogy eddig sokkal kevesebb ajánlót írtam, mint amennyi filmet és sorozatot végignéztem. A blog felhígulásától viszont nem kell tartani – a hangsúly továbbra is a kifejezetten ajánlott darabokon fog maradni!

Idén egy nagyon kellemes meglepetés is ért: a Bristol stílus c. film alkotói a nyelvi korlátok ellenére rátaláltak a Filmtro szinte láthatatlanul alacsony követettségű Instagram oldalán megjelent ajánlómra, és kiemelt posztban, valamint többoldalas story-ban köszönték meg, hogy foglalkoztam a filmjükkel. Ez az első alkalom, hogy közvetlenül egy filmkészítő stáb reagál a blogomban írtakra, ami – amerikai alkotókról lévén szó – egy magyar nyelvű, a filmes szakmán teljesen kívül eső blog esetében több, mint megtisztelő.

Ami pedig a jövőt illeti, ezúttal sem bocsátkoznék fogadalmakba. Feltett szándékom, hogy amint időm engedi, a lehető legtöbb olyan filmről és sorozatról írok ajánlót, amit sikerül megnéznem, és valamilyen oknál fogva erre érdemesnek tartok. Noha egy ideje foglalkoztat annak a gondolata, hogy a blogot klasszikus, hallgatható podcast formában folytassam (és ehhez gyakorlatilag már a technikai feltételeket is megteremtettem), egyelőre biztos elhatározás nincs ebben a témában, így a mérleg nyelve ma még az írott formátum felé billen.

Végül, de nem utolsósorban most is szeretném megköszönni mindenkinek a figyelmét, aki olvasta az írásaimat, követi a blog közösségi platformjait, és külön köszönöm a visszajelzéseket is. Ezekre továbbra is buzdítok mindenkit: kritikai észrevételeiteket, javaslataitokat, kérdéseiteket ne tartsátok magatokban, hiszen ezek a visszacsatolások is segítenek abban, hogy a jelenleginél is jobb, érdekesebb, fogyaszthatóbb legyen a blog.

Szórakoztató, minőségi filmekben és sorozatokban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!