Minden kémia

Minden kémia

Történet egy kutatónőről, aki egy férfiak uralta világban tör és mutat utat nőtársainak. Saját traumáinak hamvából kibontakozva példaképpé válik, miközben virtuóz módon egyensúlyozik a kémiai labor, a tévés konyhastúdió és a gyerekszoba között. Történet egy esendő, megalázott, letaszított nőről, aki a kitartása, kreativitása és elhivatottsága révén nem csupán túlél, de kivirágzik és megtanítja a világnak a folyamatos változás gyönyörűségét. ENYHÉN SPOILERES élménybeszámoló.

A Bonnie Garmus azonos című, nagy sikerű regényéből készült minisorozat november vége óta teljes egészében elérhető az AppleTV+ kínálatában. Noha a széria központi témája a feminizmus, azon belül is a nőknek a tudományban betöltött szerepe, amiről nyilvánvalóan jó pár film és sorozat készült már, mégis megéri megnézni. Egyrészt azért, mert a tárgy komolysága ellenére rendkívül szórakoztató sorozatról van szó, másrészt mert a főszerepben valósággal ragyogó Brie Larson játéka nem hétköznapi teljesítmény.

Brie Larson a Minden kémia c. sorozatban

Az ötvenes és hatvanas évek az Egyesült Államokban sem a nők társadalmi egyenjogúságáról szólt. Egy kifejezetten patriarchális felépítésű rendszerben próbálja kémikusi ambícióit beteljesíteni Elizabeth Zott (Brie Larson), aki egy nagy kutatóintézet labortechnikusaként izgalmas tudományos áttörésen dolgozik. Az intézetben uralkodó mérgező légkör (és ez itt most nem szóvicc akar lenni) azonban minden lehetséges módon ellehetetleníti és időnként traumatizálja is a korát meghaladó szellemű, rendkívül tehetséges és elkötelezett kutatónőt. Az még csak hagyján, hogy munkatársai és felettesei nem ismerik el kémikusként, noha sok esetben a tudományos ranglétrán fölötte állóknak is segít egy-egy problémán túllendülni, de napi szinten kell elviselnie a szexuális abúzus verbális, és időnként fizikai megnyilvánulásait is.

Rainn Wilson a Minden kémia c. sorozatban

Egy ponton mégis felcsillan a remény, amikor egy kutató kollégája, az Elizabeth-hez hasonlóan introvertált, csodabogár Calvin Evans (Lewis Pullman) felfigyel a nő tehetségére, és bevonva őt a saját kutatásába olyan lehetőséget biztosít a szárnyait bontogató technikus projektjének folytatásához, amit az intézet soha nem adott volna meg neki. A két vegyész sok ponton különbözik egymástól, ami eleinte súlyos konfliktusokkal terheli a kollaborációjukat, de a hivatásuk szeretete és a kíváncsiságuk végül összecsiszolja a szakmai kapcsolatukat, amely előbb barátsággá, majd romantikus vonzódássá alakul.

Lewis Pullman és Brie Larson a Minden kémia c. sorozatban

Egy váratlan tragédia azonban egy csapásra lerombolja az éppen csak szárba szökkenő szakmai és magánéleti kapcsolatot, ráadásul Elizabeth-nek egy még váratlanabb meglepetéssel is szembesülnie kell, ami előre láthatólag akár a teljes karrierjét is derékba törheti. Az i-re a pontot végül az teszi fel, amikor Zott-ot eltanácsolják az intézettől, és így nem csupán az ígéretes tudományos áttörése kerül veszélybe, de a konkrét megélhetése is.

Brie Larson és Lewis Pullman a Minden kémia c. sorozatban

Az egymást követő traumák és sokkhatások mégsem törik meg az egyszerre sérülékeny és érzékeny, mégis hatalmas belső tartással, elhivatottsággal és kreativitással megáldott nőt, aki előbb ügyes trükkökkel és a szomszédja önzetlen segítségével hidalja át az átmeneti válságot. Majd amikor derült égből villámcsapásként szerkesztő-műsorvezetői álláslehetőséget kap egy akkoriban újdonságnak számító, élő televíziós főzőműsorban, bátran pályát változtat. Vagy mégsem…? Elizabeth ugyanis a főzős műsorban a csatorna hímsoviniszta gazdájával dacolva kiharcolja magának, hogy dekoratív stúdiódíszlet helyett kreatív, önálló döntési jogokkal rendelkező műsorkészítő legyen, aki küldetéseként a patriarchális rendszer által lealacsonyított nők edukációját tűzi zászlajára.

Brie Larson a Minden kémia c. sorozatban

A sorozat az elnyomó, férfiközpontú társadalom problémáinak bemutatásán túl sok más érdekes kérdést jár körül ügyesen, érzékenyen, helyenként humorosan, máshol pedig ízléses mértékig megindítóan. A gyászfeldolgozástól kezdve a gyermekét egyedül nevelő édesanyák helyzetén, a fiatalkori traumák feldolgozhatatlanságán és az egyház sötét oldalán át a rasszizmus elleni küzdelemig számos témán keresztül kapunk komplex képet a sokszor idealizált időszakot belengő korszellemről. Mindezt az AppleTV+ saját produkcióira jellemző, szemet gyönyörködtetően kidolgozott vizuális háttérrel, mesterien összeválogatott zenékkel, ügyesen megoldott párhuzamos idősíkokkal és flashback-jelenetekkel, és persze kiváló alakításokkal.

Aja Naomi King a Minden kémia c. sorozatban

Nem túlzás azt állítani, hogy Brie Larson nélkül egy átlagos adaptációt láthattunk volna. A számos filmszakmai elismeréssel (többek között Oscar-díjjal is) kitüntetett színésznőnek egy rendkívül összetett személyiségű karaktert kellett életre keltenie, amit gyönyörűen rétegzett, sokdimenziós játékkal sikerült is megoldania. A kislányát, Mad-et (Alice Halsey) alakító gyerekszínész a másik kiemelkedő pontja a színészgárdának, aki a korát talán egy kicsit túlságosan is meghazudtoló érettséggel bújt bele a zseniális tudósnő koraérett csodagyerekének bőrébe, de az időnkénti túlzásai ellenére is végig rendkívül szórakoztató és hiteles tudott maradni.

Alice Halsey és Brie Larson a Minden kémia c. sorozatban

Számos filmes feldolgozást kapott már a nők huszadik-huszonegyedik századbeli társadalmi helyzetének problémaköre, de amíg ezt a témát nem tudjuk végleg a történelemkönyvek lapjaira visszaszorítani (sajnos még nem tartunk itt!), addig senki nem állíthatja, hogy fölösleges lenne újra elővenni és foglalkozni vele. Főként ha ilyen érdekfeszítő, lebilincselő, okosan és esztétikailag is kiemelkedő módon megvalósított feldolgozásról van szó. Brie Larson ráadásul úgy jeleníti meg az erős nő karakterét, hogy mellette megmutatja az esendőségét is, így nem egy szuperhőst, hanem egy olyan hús-vér embert alakít, akivel könnyen tudunk azonosulni, és ezáltal talán egy kicsit jobban megérteni, mennyire nem fekete-fehér dolog az egyenjogúságért és a megbecsülésért folytatott küzdelem.


További információk a sorozatról a Mafab.hu adatlapján ITT olvashatók.

Kövesd a Filmtro blogot a közösségi médiában is:
Facebook
Instagram
mastodon

Minden kémia (Lessons in Chemistry)
amerikai drámasorozat, 8X60 perc, 2023
PG: 14

rendező: Bert, Bertie Ellwood, Tara Miele, Millicent Shelton, Sarah Adina Smith
forgatókönyv: Bonnie Garmus regénye nyomán Victoria Bata, Lee Eisenberg, Elissa Karasik, Emily Jane Fox
zene: Carlos Rafael Rivera
operatőr: Zack Galler, Jason Oldak
vágó: Matthew Barbato, Geraud Brisson, Laura Zempel, Jack Cunningham, Daniel Martens, Lilly Wild

főszereplők:
Brie Larson
Lewis Pullman
Aja Naomi King
Paul James
Alice Halsey
Stephanie Koenig
Patrick Walker
Derek Cecil
Kevin Sussman
Thomas Mann
Beau Bridges
Rainn Wilson