Veronika

Veronika

Lassan kibontakozó, misztikus skandináv krimisorozat, ami mellett tízből kilenc ember simán el fog menni. Egy pszichikai problémákkal küzdő svéd rendőrnyomozónő próbálja összerakni a sok szálon futó, látszólag össze nem illő gyilkossági eseteket, miközben a saját múltjának démonaival küzd. SPOILERMENTES élménybeszámoló – egy percben.

A SkyShowtime-on idén márciusban debütált sorozatot elsősorban azoknak tudom ajánlani, akiket nem zavar, ha egy krimi lassan indul be, és ahol a dialógusok helyett a metakommunikációs eszközök mesélnek. Még a skandináv noir kedvelői közül is inkább csak azok csapjanak bele, akik szeretnek elmerülni a finom részletekben, mert itt azokból nincs hiány.

Alexandra Rapaport a Veronika c. sorozatban

A címszereplő Veronika Gren (Alexandra Rapaport) egy kétgyermekes rendőrnyomozó, aki titkos gyógyszerfüggőséggel küzd, gyakran vannak furcsa látomásai, emiatt a családjával való kapcsolata is elég zűrös. Már épp kezdi úgy érezni, hogy megbomlott az elméje, amikor felfedezi, hogy a vízióiban megjelenő halott személyek valóságos bűncselekmények áldozatai. Mivel erről nem beszélhet úgy a környezetében, hogy ne nézzék azonnal őrültnek, a rábízott legfrissebb gyilkossági esetnél különutas nyomozásba fog, ahol a látomásait is felhasználja a rejtély felderítésében. Időközben önmagáról és édesapja korai, tragikus haláláról is egyre több információt derít ki, amelyek furcsamód elkezdenek kapcsolódni az aktuális nyomozáshoz is.

Arvin Kananian a Veronika c. sorozatban

A nyolcrészes sorozat első pár epizódja vontatottnak tűnhet, de érdemes kitartani, mert a harmadik-negyedik résztől kezdve egyre izgalmasabbá válik, a záró epizódra pedig már a feszültség és az események ritmusa is eléri a klasszikus krimi-thrillereknél megszokott szintet. Ha az első négy részt két epizódba sűrítették volna, akkor sokkal konzisztensebb, és a nézőt jobban magába szippantó történetvezetést kaptak volna, de aki kitart a végéig, valószínűleg nem bánja meg. Főként ha szereti a kiváló svéd színésznőt, mert Alexandra Rapaport (akit én rendre összekeverek a nem kevésbé nagyszerű Noomi Rapace-szal) egészen lenyűgöző módon alakítja az egyre jobban széteső, mégis elementáris belső erővel küzdő személyt. A misztikus szál mellett az amerikai filmekhez szokott szemünkkel érdekes volt látni azt is, milyen az, amikor egy szerető és támogató férj hatalmas türelemmel tartja a frontot a család élén, és próbál mindent megtenni a feleségéért akkor is, amikor a legtöbben már rég feladtuk volna.

Alexandra Rapaport a Veronika c. sorozatban

Ez a sorozat is a radar alatt repül, hiszen csak egy vékony rétegközönség tudja majd igazán értékelni, de fontosnak tartottam megemlíteni, mert aki szereti az ilyen kis ritka gyöngyszemeket, annak valószínűleg tetszeni fog, de talán annak is érdemes belecsapnia, aki a klasszikus thrillereket értékeli, ám szeretne egy kis kirándulást tenni a lassabban hömpölygő, sötét, skandináv misztikus krimik erdejében is.


További információk a sorozatról a Mafab.hu adatlapján ITT olvashatók.

Kövesd a Filmtro blogot a közösségi médiában is:
Facebook
Instagram
mastodon