Túlélőjátszma (1-2. évad)

Túlélőjátszma (1-2. évad)

Egy repülőgép-katasztrófát túlélt középiskolás női focicsapat története két, párhuzamos idősíkon elmesélve. A fiatalkori, feldolgozatlan traumák és a másfél éves számkivetettségben történt, elhallgatott, sötét titkok újra felbukkannak a jelenben, a múlt démonai pedig ismét összehozzák az életben maradtakat. Hideglelős feszültség, izgalmas pszichodráma, briliáns színészi alakítások és jól válogatott betétdalok. SPOILERMENTES élménybeszámoló.

1996-ban egy amerikai középiskolás női focicsapat repülőgépe lezuhan valahol Ontario erdőségeiben, ahol a maroknyi túlélő csoportnak 19 hónapon át kell küzdenie a természet elemeivel, mire egy mentőcsapat végül rájuk talál. Huszonöt évvel később a repülőgép-szerencsétlenséget és a másfél évnyi, életben maradásért folytatott emberfeletti küzdelmet átélt egykori gimnazisták életének mindennapjait átszövi a fel nem dolgozott traumák sokasága. A sorozat párhuzamos idősíkokon meséli el a számkivetettség előtt, közben, és után történteket, lépésről-lépésre beavatva a nézőket az események egyre borzalmasabb részleteibe.

Pillanatkép a Túlélőjátszma c. sorozatból

Ha a fentiek ismerősnek tűnnek, az nem a véletlen műve. Az 1993-as Életben maradtak (Alive) c. film és a Lost c. sorozat is hasonló szituációkat mutat be. Ráadásul a vadonban való elzártság és az éhség leküzdéséért folytatott mindennapos harcok itt kísértetiesen hasonló mikrotársadalmi krízishez vezetnek, mint amit William Golding festett le A Legyek Ura c. regényében. A Túlélőjátszma viszont a jól azonosítható kulturális alapok ellenére is nagyon egyedi hangulatú, izgalmas, és gondolatébresztő tud maradni, ráadásul sokkal komplexebb, mint amire a műfaji meghatározásban olvasható “horror” jelző alapján elsőre gondolnánk.

Juliette Lewis, Melanie Lynskey, Tawny Cypress, Lauren Ambrose és Christina Ricci a Túlélőjátszma c. sorozatban

Azt már az első évad elején tudhatjuk, hogy mikor és hogyan történt a repülőgép zuhanása, kik élték túl magát a szerencsétlenséget, és hogy az északi, lakatlan területen rekedt lányokat 19 hónap elteltével megtalálták és megmentették. Azt is tudjuk, hogy a több mint másfél éves számkivetettséget nem mindannyian élték túl. Ám abba, hogy a vadonban mi történt, csak nagyon lassan, párhuzamos idősíkokon futó történetmeséléssel avatják be a nézőt. A jelenkorban a túlélők egyike sem beszél az elzártságban történtekről, de az utalásaikból egyértelműen sugárzik, hogy a hallgatásuk mögött borzalmas traumák húzódnak meg. Az elhallgatott események, és azoknak a 25 év után is tartó intenzív traumatikus hatása táplálja a sorozaton végighúzódó, lassan fokozódó feszültséget.

Liv Hewson és Nia Sondaya a Túlélőjátszma c. sorozatban

Az alkotók nem véletlenszerűen, vagy egyszerű kronológiai sorrendben vezetik a jelenkori és a múltbéli történetszálat. A túlélők mindegyikének felnőttkori életét más és más módon hatják át, teszik tönkre a soha fel nem dolgozott, válogatott megrázkódtatások. Szerfüggőség, alvajárás, gyermeknevelési és társkapcsolati problémák, krónikus múltban ragadás, pszichopata nyomozómánia és szektás elvonulás is van a palettán. Amikor ezek a démonok lecsapnak a jelenben, mindig kapunk egy olyan szeletet a múltbeli eseményekből, amely szervesen kapcsolódik az adott személyhez, és amely így meg is mutatja, milyen események láncolata vezetett az adott személyiségzavar kialakulásához.

Luciano Leroux és Sophie Thatcher a Túlélőjátszma c. sorozatban

Habár a jelenben minden túlélő a saját életét éli, és küzd a saját démonaival, már az első évad végére összekovácsolódik ismét a csapat, és hol egymás ellen, hol pedig egymást támogatva, egyfajta “vak vezet világtalant” módszerrel próbálják a mindennapjaikat túlélni. Ahogy a múltban, úgy a jelenben újra egymásra talált csapattagok is egyre bizarrabb és veszélyesebb helyzetekbe keverednek, és folytatják látszólag végtelennek tűnő egyensúlyozásukat a valóság és az őrület határán.

Simone Kessell a Túlélőjátszma c. sorozatban

Számomra különösen érdekes volt az a megoldás, hogy a klasszikus túlélőjátszmába fokozatosan beleszőttek egy misztikus szálat, amiről nehéz eldönteni, hogy valóban a természetfeletti erőket próbálják Stephen King stílusában megjeleníteni, vagy ezek egyszerűen csak az összezártság és a kilátástalanság okozta pszichétorzulás kivetülései. A forgatókönyv ugyanis nagyon jó érzékkel egyensúlyozik a simán megmagyarázható, egyértelmű pszichikai hatások és a misztikus thrillerekre jellemző, természetfeletti jelenségek valóságként való tálalása között. Ráadásul a második évadra ez a kettősség már nem csak a múltbéli eseményszálon, de a jelenkori történések során is egyre határozottabban jelenik meg.

Christina Ricci és Elijah Wood a Túlélőjátszma c. sorozatban

Miközben tehát tanúi lehetünk egy elszigetelt közösségnek a túlélésért folytatott küzdelmében megjelenő, tankönyvszerű csoporthatásoknak, illetve az egyes szereplők és szereplőpárosok közötti csoportdinamikák alakulásának (ami már önmagában is egy nagyon érdekes dolog), aközben kapunk egy tér- és idősíkokon átívelő, misztikus vonalat is. A bevezetőben említett horrorisztikus elemek pedig határozottan nem öncélúak. Ahol szélsőséges körülmények között kell egy embercsoportnak túlélnie, ott bizony felborul minden olyan morális alap, ami a civilizált, jóléti társadalmakban egyértelműnek tűnik. A kanapéról vagy fotelből elhamarkodottan mondhatunk ítéletet olyan események láttán, amikről egészen biztosan másképp vélekednénk, ha abban a helyzetben lennénk. Emiatt, vagyis az összegabalyodott és végletesen felborult pszichológiai és morális szálak okán mondom, hogy egy-egy epizód képes elgondolkodtatni is, azon túl, hogy izgalmas szórakozást nyújt.

Pillanatkép a Túlélőjátszma c. sorozatból

A minőségi szórakoztatást nem csupán az ügyesen vezetett, mindkét idősíkon izgalmas és feszültséggel átitatott történetfolyam garantálja, hanem a kiválóan válogatott színészgárda parádés munkája is. Mind a fiatal, mind a középkorú karaktereket játszó színészek Emmy-díjas alakítást nyújtanak. A poszt végén felsorolt művészek közül nem tudok kiválasztani egyetlen kedvencet sem, annyira egyenletesen magas színvonalú és valóban díjnyertes színjátszást láthatunk mindannyiuktól. Külön piros pont jár a casting csapatnak azért, ahogyan egy-egy karakter fiatalkori és jelenkori énjéhez válogatta a színészeket. Sok esetben nem csupán arc és testalkat, de még hangszín szempontjából is jól illeszkednek a színészpárosok.

Pillanatkép a Túlélőjátszma c. sorozatból

Nem szabad említés nélkül elmennünk a filmes eszköztár mellett sem. A háttérként szolgáló, kegyetlen, de gyönyörű vadont természetfilmbe illő szépségű képekkel jelenítik meg, de az egyes jelenetek fényképezése is művészi igényességről tanúskodik. A vizualitás mellett az alkalmazott betétdalok is jó ízlést és alapos, precíz munkát sejtetnek: nem pusztán jók a zenék, de sok esetben a dalszövegek is tökéletesen illeszkednek az adott jelenet kontextusához, amire (főleg egy sorozat esetében) nem mindig szoktak nagy hangsúlyt fektetni.

Courtney Eaton a Túlélőjátszma c. sorozatban

A jókora cliffhangerrel lezárt második évad után természetesen berendelték a harmadik évadot is, ami azért is logikus lépés, mert sok elvarratlan szál maradt még, többek között magának a mentőakciónak a részletei is ismeretlenek. Ha az első két évad gyártási ütemét követnék, akkor akár már 2024. tavaszán megjelenhetne az új széria, de a 2023-ban elhúzódott írói és színészi sztrájk miatt ez garantáltan csúszni fog. Mindenesetre, aki kedveli a túlélős sorozatokat, szeret elgondolkodni pszichológiai jelenségeken, és nem riasztják vissza sem a misztikus-természetfeletti dolgok, sem az időről-időre felbukkanó horrorisztikus látványelemek (nem győzöm hangsúlyozni: egy klasszikus, “szeletelős” horrorhoz képest itt óvatosan adagolják a vért), az bátran csapjon bele. A sorozat a blogposzt írásakor mind a SkyShowtime, mind a Netflix kínálatában elérhető.


További információk a sorozatról a Mafab.hu adatlapján ITT olvashatók.

Kövesd a Filmtro blogot a közösségi médiában is:
Facebook
Instagram
mastodon

Túlélőjátszma (1-2. évad) (Yellowjackets)
amerikai misztikus horror-dráma sorozat, 20X60 perc, 2021 –
PG: 16

sorozatalkotók: Ashley Lyle, Bart Nickerson
forgatókönyv: Ashley Lyle, Bart Nickerson, Katherine Kearns, Elise Brown, Karen Joseph Adcock, Rich Monahan, Liz Phang, Ameni Rozsa, Sarah L. Thompson, Jonathan Lisco, Chantelle Wells, Cameron Brent Johnson, Julia Bicknell
zene: Anna Waronker, Craig Wedren, Theodore Shapiro
operatőr: Shasta Spahn, C. Kim Miles, Trevor Forrest, François Dagenais, Julie Kirkwood, Corey Robson
vágó: Jeff Israel, Kevin D. Ross, Kindra Marra, Daniel Williams, Damien Smith, Plummy Tucker, Genevieve Butler

főszereplők:
Melanie Lynskey
Tawny Cypress
Christina Ricci
Juliette Lewis
Steven Crueger
Warren Cole
Lauren Ambrose
Simone Kessell
Elijah Wood
Sophie Nélisse
Jasmin Savoy Brown
Samantha Hanratty
Sophie Thatcher
Courtney Eaton
Liv Hewson
Luciano Leroux
Nicole Maines
Kevin Alves
Alexa Barajas
Ella Purnell
Sarah Desjardins
Keeya King
Nia Sondaya
Jenna Burgess
Nuha Jes Izman
Jeff Holman
Pearl Amanda Dickson