Bezárva

Bezárva

D.J. Caruso fullasztó thrillere, ami mégis sokkal több, mint egy átlagos szabadulós film. A drogfüggő múltat és a családon belüli erőszak nyomasztó terhét kell legyőznie egy egyedülálló anyának, akit nagyanyja emlékei akkor és ott segítik hozzá a meneküléshez, amikor és ahol a legkevésbé számít rá. KÖZEPESEN SPOILERES élménybeszámoló.

Kezdjük rögtön egy figyelmeztetéssel: A Bezárva egy szinte szó szerinti kamaradráma (ha rossz szóviccel akarnám leütni a magamnak dobott magas labdát, azt is mondhatnám, hogy kamradráma), hiszen a játékidő háromnegyed része egy kamrában játszódik, emiatt klausztrofóbiás nézőknek nem ajánlott. Ami viszont a thriller jellegét illeti: ott nem kell nagyon aggódnia senkinek – tisztességes, de nem túltolt mennyiségű izgalomban lesz részünk, hatásvadász, jumpscare jelenetek nélkül.

Rainey Qualley és Aidan Steimer a Bezárva c. filmben

A drogfüggőségből felépült, anyagi gondokkal küzdő, két kisgyermekét egyedül nevelő Jessica (Rainey Qualley) épp kipakol a nagyanyjától örökölt családi házából, hogy olcsóbb környékre költözhessen, amikor véletlenül bezárja magát a kamrába. A váratlanul betoppanó, erőszakos és erősen drogfüggő exférje, Rob (Jake Horowitz) menti meg őt szorult helyzetéből, de szabadsága nem tart sokáig. Rob ugyanis magával hozza pedofil múlttal bíró közös ismerősüket, Sammy-t (Vincent Gallo), akivel Jessica összeszólalkozik, és ezúttal a Sammy pártjára álló Rob zárja rá a kamrát. Miután Lainey (Luciana VanDette), Jessica a négy év körüli kislánya bemenekül az emeleti szobába a karonülő korú kisöccsével, a két férfi elhagyja a házat.

Rainey Qualley, Aidan Steimer és Luciana VanDette a Bezárva c. filmben

Jessicának innentől kezdve a pár négyzetméteres, félhomályos helyiségből, jobbára az ajtó alatti tenyérnyi magasságú résen keresztül kell koordinálnia Lainey-t, akire ebben a helyzetben a kisöccse ellátásának feladata is hárul. Persze közben a menekülést is meg kell terveznie, annál is inkább, mert a pedofil múltú Sammy váratlanul visszatér, és azzal fenyegeti Jessicát, hogy zaklatni fogja a kislányát. Ebben a helyzetben a klausztrofóbia és az anyai ösztön egymást erősítve kreatív megoldáshoz vezeti a nőt, aki a gyermekeit az adott helyzetben megmenti, de a kiszabadulás terhe továbbra is ott marad a vállán.

Jake Horowitz a Bezárva c. filmben

A történet eddig egy klasszikus szabadulós thriller is lehetne, de a forgatókönyv ennél többet ígér, és ez az, ami igazán érdekessé teszi, ami igazi ízt ad ennek a sztorinak. Jessica ugyanis a kamrában nem csak nagyanyja almavaj konzerveit találja meg, amely őt és a gyermekeit is megmenti az éhezéstől, de rábukkan egy Bibliára és szerepet kap egy falra szegezett feszület is. Hogy ezek mit keresnek egy élelmiszertároló helyiségben, azt most ne firtassuk, mindenesetre jól jönnek akkor, amikor a kétségbeesés már-már felülírná a túlélési és anyai ösztönt, és amikor Jessicát megérinti a visszaesés szele. Mindezt egyáltalán nem didaktikusan, teokratikusan, hanem nagyon is realista módon felvezetve szőtték a forgatókönyvbe. Kapunk még egy nagyon szép metaforát is, ami a ház udvarán termő almákkal, és a néhai nagymama almavaj-készítési receptjével kapcsolatos, és ez az a metafora, ami az átlagos thrillerek közül kiemelve ad egy érdekes, nagyon is szerethető keretet a filmnek.

Rainey Qualley a Bezárva c. filmben

Ami pedig a szűk, de annál kiválóbb szereplőgárdát illeti, fontos kiemelni a Jessicát alakító Rainey Qualley-t, akinek a neve ismerős lehet azok számára, akik ismerik Margaret Qualley-t, ők ugyanis testvérek, édesanyjuk pedig a szintén kiváló Andie MacDowell. Az alma nem csak a filmben, de Rainey esetében sem esett messze a fájától: a színésznő meggyőző hitelességgel játszik, sehol sem megy át teátrális túlzásokba, teljesen életszerű az alakítása. Egyetlen ponton esik ki a realitásból, de az sem az ő hibája, hanem a forgatókönyvé, amiben egy ponton laza eleganciával feláldozták a valósághű történetvezetést egy konfliktus behúzása érdekében (ezt mindenki érzékelni fogja; kár volt érte, mert ezt leszámítva magával ragadó a sztori). A kislányát játszó gyerekszínész, Luciana VanDette pedig lenyűgözően tehetséges. Nyoma sincs a korára jellemző műviségnek, szinte hihetetlen, hogy ilyen fiatalon nem is igazán játszik, hanem szó szerint átéli az eseményeket. Nem lennék meglepve, ha még sokszor találkoznánk vele a jövőben.

Luciana VanDette és Rainey Qualley a Bezárva c. filmben

Bezárva nem egyszerűen csak egy izgalmas szabadulószobás történet, de ízléses mennyiségben mutat be karakterfejlődést, felveti a családon belüli erőszak súlyos problémáját, ahogy az anyaság és a múlttal való végleges leszámolás is komoly szerepet kap benne. Mindezt úgy összegyúrva, hogy az még pont nem feszíti szét a feszültségfokozásra és annak fenntartására építő műfaji kereteket. Nem akar kioktatni, nem válik didaktikussá, de nem is marad egy felszínes, öncélú thriller szintjén. Ettől persze még nem válik filmtörténeti mérföldkővé sem, de amit másfél órában ki lehet hozni egy ilyen ötletből, azt szinte maradéktalanul meg is teszi. A filmet keretező metafora fő üzenete valami olyasmi lehetne, hogy ha eltávolítjuk az életünkből a romlott dolgokat, és szívvel-lélekkel törődünk a jó részekkel, akkor az elsőre látszólag reménytelen helyzetből is biztató eredményt tudunk kihozni.

További információk a filmről a Mafab.hu adatlapján ITT olvashatók.


Bezárva (Shut In)
amerikai thriller, 89 perc, 2022
PG: 16

rendező: D.J. Caruso
forgatókönyv: Melanie Toast
zene: Mondo Boys
operatőr: Akis Konstantakopoulos
vágó: Jim Page

főszereplők:
Rainey Qualley
Jake Horowitz
Luciana VanDette
Vincent Gallo
Penelope Martone
Aidan Steimer

Kommentek

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük