Utolsó befutók – 3. évad

Utolsó befutók – 3. évad

Az Apple TV+ szinte radar alatt repülő sorozata az első két évad színvonalából semmit sem veszítve folytatódik. Izgalmas és fordulatos kémdráma, amit egy jobbfajta akcióvígjáték sötét, szarkasztikus humorával tesznek teljesen egyedivé és szerethetővé. SPOILERMENTES élménybeszámoló.

A 2022 áprilisában és novemberében bemutatott első két évad után 2023. novemberben megérkezett, december vége óta pedig akár egyben is ledarálható az Apple TV+ egyik, ha nem a legkiválóbb sorozatának harmadik évada. A Mick Herron többszörös díjnyertes regényfolyama alapján készült szériáról itt írtam bővebben, így most az alapokat és a konkrét cselekmény részleteit kihagyva, csak röviden válaszolok arra a kérdésre, hogy miért zseniális még mindig az Utolsó befutók, amely megjelenése óta teljesen méltatlan módon repül a radar alatt.

Kristin Scott Thomas az Utolsó befutók harmadik évadában

A rövid válasz annyi, hogy Mick Herron írótehetsége és Gary Oldman briliáns játéka miatt. Persze ennél azért kicsit többről van szó. A legújabb sztori megtartja az első két évadra jellemző feszes, izgalmas, váratlan csavarokkal teli történetvezetést. A karakterek emberléptékűsége és esendősége is megmarad, szinte az összes “utolsó befutóval” együtt tudunk érezni, ráadásul mindegyikükkel a saját motivációik és múltbeli traumáik révén. Egy teljesen diszfunkcionális csapat, amelynek az összes tagja imádnivaló, és akik kiélezett helyzetekben mégis képesek összekapni magukat.

Kadiff Kirwan és Aimee-Ffion Edwards az Utolsó befutók harmadik évadában

A sorozat zseniálisan vegyíti a legkeményebb és legizgalmasabb kémfilmek atmoszféráját egy ötcsillagos akcióvígjáték sötét, szarkasztikus humorával. Ebben az évadban kifejezetten sok humort sikerült varratmentesen beleszőni a történetbe. Sokszor szó szerint röhögve izgul a néző, különösen amikor a Reszkessetek, betörők! ellenségűző stratégiáit megszégyenítő barkácsmódszerek is előkerülnek.

Jack Lowden az Utolsó befutók harmadik évadában

A végére hagytam a legjobbat: Gary Oldman figurája nem hogy nem veszített semmit az eddigiekből, de konkrétan új szintre emelte ennek az otromba, igénytelen, bárdolatlan külsőbe zárt vérprofi ügynöknek a karakterét. Oldman fürdik ebben a szerepben, és mivel tudható, hogy visszavonult a filmezéstől, és már csak ezt a projektet viszi végig, kijelenthetjük, hogy Jackson Lamb megformálása valódi jutalomjáték a számára. Egyszerűen nem lehet nem szeretni!

Gary Oldman az Utolsó befutók harmadik évadában

A sorozat a negyedik évad hivatalos előzetesével zárul, így biztosak lehetünk benne, hogy egy darabig még nem kell elköszönnünk a Slough House csetlő-botló, mégis mindig darázsfészekbe nyúló titkosügynökeitől, élükön a legtaplóbb, mégis legszerethetőbb vezetővel.


Kövesd a Filmtro blogot a közösségi médiában is:
Facebook
Instagram
mastodon