Szunnyadó szörny

Szunnyadó szörny

Egy álmos észt kisvárosban morális dilemma elé kerül egy csapat vakációzó kiskamasz. A mérleg egyik serpenyőjében a csapat egysége, a közös játék háborítatlansága, a boldog gyerekkor felhőtlensége áll. A másik serpenyőben az elkerülhetetlen felnövés, a tetteink következményeiért való felelősségvállalás és a büntetés elviselése van. Felnövéstörténet és társadalomkritika gyermeki nézőpontból, izgalmasan és egyedi módon elmesélve. KÖZEPESEN SPOILERES élménybeszámoló.

Szeretem azokat a filmeket, amelyek valami miatt nem kapnak kellő marketinget, nem illeszkednek bele a fősodratú mozis és/vagy streaming kínálatba, ugyanakkor valódi kincsekként húzódnak meg a háttérben. Időnként kifejezetten vadászom is őket. Így találtam rá az HBO 2022. szeptemberi kínálatában megjelent Szunnyadó szörny c. észt filmdrámára is. Mivel a gyerekekről szóló, főként gyerekekkel forgatott, de nagyon is felnőtteknek szánt gondolatokat tolmácsoló filmek is a kedvenceim között vannak, így kíváncsian csaptam le erre az újdonságra – és egyáltalán nem bántam meg. Miután ezt a filmet a többség valószínűleg simán átlapozná a kínálatban, ezért igyekszem most megmutatni, miért érdemes esélyt adni ennek a valódi kis gyöngyszemnek.

Una Marta Soms, Laura Vahtre, Rebeka Kask, Nils Jaagup England és Kimi Reiko Pilipenko

Egy isten háta mögötti, lepukkant észt lakótelepen tölti a nyári iskolaszünetet egy csapat kiskamasz, élükön a bandavezér Kristjan (Nils Jaagup England). Mindegyikük igazi egyéniség, de összeköti őket a közös sors: szüleik közül az apák Finnországban dolgoznak, és így csak hétvégenként, vagy még ritkábban lehetnek együtt a teljes családjukkal. Az ötfős csapat három lány tagjához gyakran kapcsolódik egyikük kishúga, Lisandra (Mirja és Mirje Toomsalu) is, mert Loore (Rebeka Kask) másképp nem tudna vigyázni rá az anyjuk távollétében. A srácok a kiskamaszok gondtalan életét élik: egy közeli, elhagyatott gyártelepre járnak be, és ott egy elképzelt mesevilágot építve szerepjátékot játszanak.

Rebeka Kask és Nils Jaagup England a Szunnyadó szörny c. filmben

A felhőtlen szórakozást hamarosan beárnyékolja, hogy megjelenik a gyártelep őrzésével megbízott Elmar (Andres Lepik), aki elzavarja őket, mert a gyártelep veszélyes, gyerekeknek semmiképp nem való hely. A csapatot persze nem zavarja a furcsa, hajléktalan és alkoholista külsejű őr figyelmeztetése, így amikor a területet lezárják, és tiltó táblát is kitesznek, a gyerekek a hiányos kerítésen át lógnak be. Az őr közben felkeresi a szülőket a lakótelepen, és a maga bizonytalan, furcsa módján próbálja figyelmeztetni őket, hogy ne engedjék a gyerekeiket a gyártelep közelébe. Az anyák között gyorsan elterjed a pletyka, hogy Elmar egy perverz, alkoholista alak, akinek sötét múltjában gyerekmolesztálások is szerepelnek. Amikor az egyik gyerek tudomást szerez erről, feljogosítva érzik magukat arra, hogy valamilyen módon ártalmatlanítsák az öreget.

Andres Lepik a Szunnyadó szörny c. filmben

A film fő konfliktusa akkor alakul ki, amikor az őr a gyerekek üldözése közben a gyártelep egyik aknájába csúszva csapdába esik, és a csapat a maga sajátos, éretlen moralitása szerint úgy dönt, hogy nem segítenek neki kijutni. Attól félnek, hogy Elmar elárulja őket a szüleiknek, és lelkiismeretüket azzal a gyerekes védekezési mechanizmussal altatják el, hogy amiről nem beszélnek senkivel, az nem is létezik. Egyedül a bandavezér Kristjan az, akit a többiekkel ellentétben nem nyugtat meg ez az érvelés, és átérzi a bajba került őr magára hagyásának felelősségét. Ebben egyrészt szerepet játszhat a társainál érettebb gondolkodása, másrészt az is, hogy a bátyjának már volt egy zűrös ügye, így közvetlen közelről érthette meg, mit jelent az, hogy a tetteinknek következménye van.

Rebeka Kask, Nils Jaagup England és Laura Vahtre a Szunnyadó szörny c. filmben

Ahogy telnek a napok, és ezzel Elmar túlélési esélye is egyre fogy, úgy fokozódik Kristjan bűntudata, és válik számára egyre égetőbbé a dilemma: Hallgasson a lelkiismeretére, és értesítse a hatóságokat a balesetről, ezzel kockáztatva, hogy “árulóként” kiközösítik a többiek, vagy hunyjon szemet ő is, és játsszon tovább a csapattal, mintha mi sem történt volna? A belső őrlődést persze azonnal észreveszik a társai, és a feszültség fokozódásával egyre inkább perifériára szorítják, míg végül az a lány kezdi átvenni harcos amazonként a banda vezetését (hangolva a többieket a felelőtlen döntés melletti kitartásra), akit otthon a saját természete ellenére egy kislányos-hercegnős szerepbe próbálnak belekényszeríteni. Amikor pedig már a hatóságok is keresni kezdik az eltűnt őrt, a gyerekek között végleg felborult közösségi dinamika hasonlítani kezd A legyek urában vázolt helyzethez.

Pillanatkép a Szunnyadó szörny c. filmből

A végkifejlet részletezését a részleges spoilermentesség jegyében kihagyom, de érdemes megemlíteni a film sok-sok érdemét. Először is ki kell emelni a történet sokrétegűségét. Mert amellett, hogy a felelősségtudat kialakulását és a csoportdinamika különféle aspektusait bemutató felnövéstörténettel van dolgunk, több érdekes társadalmi problémát is felvet a film. Például azt, hogy az ártatlannak tűnő előítéletesség akaratunk ellenére, közvetve milyen súlyos tragédiává nőheti ki magát. Vagy hogy mekkora szerepe van egy teljes, gondoskodó családnak a kiskamasz korban fejlődésnek induló morális platform megalapozásában. Persze kapunk itt egy látleletet a családon belüli, mérgező maszkulinitásról is, és annak a gyermeki lélek fejlődésére kifejtett hatásáról, de mindezt nem a néző orra alá dörgölve, hanem varratmentesen beillesztve a fő dramaturgiai vonalba. Ráadásul a rossz döntések következményeit és a társadalmi problémák káros hatását úgy mutatja be a film, hogy a végén felvázolt kiút mentes marad mindenféle szirupos happy end-hangulattól, mégis jó érzéssel tölti el a nézőt.

Kimi Reiko Pilipenko, Una Marta Soms és Rebeka Kask a Szunnyadó szörny c. filmben

Amikor a film nagyszerűségét méltatom, vastagon alá kell húznom két fontos dolgot. Az egyik a gyerekszínészek tehetsége. Engem mindig lenyűgöz, amikor korai tizenéves gyerekek ilyen elképesztően természetes, manírmentes és valósághű alakítást produkálnak. Sok felnőtt színészben több a teátrális túlzás, mint ahogy ezek a gyerekek a rendezői utasítások után erőlködés nélkül átélik a jeleneteiket. Különösen kiemelendő a súlyos, belső morális dilemmát végigélő Kristjan szerepében Nils Jaagup England, aki leggyakrabban szavak nélkül is átütő módon képes közvetíteni az egyre felkavaróbb lelkiállapotot, amiben vergődik.

Pillanatkép a Szunnyadó szörny c. filmből

A másik fontos filmesztétikai dicséret a fényképezést illeti. Elen Lotman gyönyörű képekkel varázsolja játszótérré a régóta halott és omladozó gyárépületet, lenyűgöző fényekkel és beállításokkal hozza közel a nézőhöz a gyerekkor varázslatos, gondtalan világát, vagy épp a folyamatosan közöttük leselkedő veszély árnyékait. Nem sok filmről mondható el, hogy hang nélkül, pusztán a vizualitása is teljesértékű művészeti alkotás, de a Szunnyadó szörny ilyen.

Pillanatkép a Szunnyadó szörny c. filmből

Ha szeretnél visszarepülni a gyerekkorba, de közben elgondolkodtató és egyben izgalmas filmre is vágysz, akkor szerintem mindenképp javasolt megnézni Jaak Kilmi legújabb filmjét, annál is inkább, mert ez biztos nem fog lépten-nyomon szembejönni velünk, tehát egy igazi rejtett kincs marad örökre. Az Ártatlanok c. film esztétikai szépsége és gyermeki naivitása találkozott a Semmi c. dráma feszültségfokozásával, amelyből végül egy könnyen emészthető, de egyáltalán nem felszínes, és semmiképp sem sablonos felnövéstörténet született, lenyűgözően természetes, élethű gyerekszínészi alakításokkal.


További információk a filmről a Mafab.hu adatlapján ITT olvashatók.

Kövesd a Filmtro blogot a közösségi médiában is:
Facebook
Instagram
Twitter

Szunnyadó szörny (Tagurpidi torn)
észt filmdráma, 95 perc, 2022
PG: 16

rendező: Jaak Kilmi
forgatókönyv: Aidi Vallik
zene: Karlis Auzans
operatőr: Elen Lotman
vágó: Andris Gants, Moonika Põdersalu

főszereplők:
Nils Jaagup England
Rebeka Kask
Una Marta Soms
Kimi Reiko Pilipenko
Laura Vahtre
Mirja és Mirje Toomsalu
Reimo Sagor
Andres Lepik
Marek Rosenberg
Rasmus Ermel